1 грудня ми відзначаємо 110-річницю з Дня народження П.В. Воронька. 
Платон Микитович Воронько-український поет та прозаїк. Його ще називають поетом-піснярем, тому що кілька десятків його віршів покладено на музику, деякі і них стали популярними піснями. Поезія і дитинство — це для Платона Воронька спільне, невід'ємне одне від одного. Всі його вірші пронизані усмішкою, зігріті лагідною добротою, яких так частенько не вистачало в свій час малому Платонові... Тож коли доля нагородила його щасливою можливістю дарувати дітям радість — він усі щедроти своєї душі віддав найменшим!..
    Він є автором понад 30 збірок віршів і поем та великої кількості книжок і книжечок для дітей. Серед творів, написаних ним для дітей, є вірші, балади, казки і фантастичні поеми як героїчного, так і побутового характеру.
 Платон Воронько тонко відчуває гумор народної примовки, приказки, приповідки, охоче і з великим тактом використовує веселий, влучний жарт. Близький до народної поетичної творчості засіб ми знаходимо в багатьох віршах Воронька, як, наприклад, «Про бичка», «Пиріг», «Обновки», «Не хвались».
    Серед дитячих творів П. Воронька особливе місце займає драматизована поема «Казка про Чугайстра» – це один з найкращих і найдовершеніших творів такого жанру. Твір приваблює читача чарівністю поетичних картин, в яких тонко поєднується казкове, фантастичне з реальним. Це високопатріотичний твір.
Дитячі вірші автора містять значний виховний потенціал.
Вірші нашого ювілярна стали улюбленими для багатьох поколінь юних читачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар